Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Pečený vepřový bůček na cibuli a česneku

Klasická česká lahůdka, co chtít víc.

Pečený vepřový bok podáváme s bramborouvou kaší, cibulí z výpeku a výbornou silnou šťávou, která vše luxusně spojí.

Bůček smažíme na pánvi ze všech stran, než jej dáme do pekáče s cibulí

Recept známý po staletí

Vepřový bůček se počal dělávat již ve starověkém Římě při jejich velikých hostinách. To samé se dělo ve středověku, kdy již tento druh masa konzumovali všichni, včetně šlechty a panstva. Připravoval se nejčastěji pečený se zeleninou, mrkví, celerem a cibulí.

Protože je tento druh masa prorostlý tukem, je také šťavnatý a není po upečení suchý. Dobré je ho péct na 180°C po dobu dvou hodin a na třetí hodinu jej péct pouze na 150°C. Mezitím je nutné jej obracet ze všech stran, aby byl celý opečený a zároveň nacucaný šťávou z výpeku.

Ingredience:

  • bůček dle vašich představ
  • 2-5 cibulí podle velikosti masa
  • půl palice česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • brambory, mléko a máslo na kaši

Postup vaření:

  1. Oloupat cibule, nakrájet na půlkolečka
  2. Rozmáčknout česnek, oloupat
  3. Všechnu cibuli a česnek vložíme do pekáče, osolíme a dáme si jej stranou
  4. Bůček vcelku dáme kůží nahoru a nařežeme jí. Kůži osolíme. Bůček otočíme a osolíme, opepříme a pokmínujeme. To samé uděláme z bočních stran bůčku.
  5. Bůček dáme kůží dolů a můžeme si jej nařezat na špalky, nebo-li čtverce. Bude tak více šťavnatý uvnitř.
  6. Neochucené strany dochutíme opět solí, pepřem a kmínem.
  7. Rozehřejeme pánev, přidáme olej nebo sádlo a nejdříve smažíme bůček kůží dolů. Opečeme ty kousky masa ze všech stran, které jsme kořenili. Je to ztoho důvodu, že ve výsledku bude to masíčko parádně opečené a pro oko to bude lahůdka.
    Před dokončením smažení si rozehřejte troubu na 180°C.
  8. Osmažený bůček vložíme do pekáčku na cibuli a zalijeme částečně vodou. Nikoli až po okraj, jen zakryjte cibuli, protože maso pustí ještě dosti šťávy. Myslete na to!
  9. Pekáč vložte do trouby a pečte dvě hodiny. Mezitím bůček co půl hodiny obracejte ze všech možných stran. Bude tak perfektně opečený a velmi dobrý a přesto měkkoučký jako dort, protože je pořád ve výpeku. Kůže by měla být na konci naprosto lehká k snězení, tedy měkká a přesto krásně opečená, jak jste to pořád otáčeli.
  10. Po dvou hodinách snižte teplotu v troubě na 150°C a pečte další hodinu. Poté pekáč vyndejte a výpek si slijte někam do rendlíku či co, budeme z něj dělat šťávu.

Recept na šťávu z výpeku

  1. Jakmile máte výpek přelitý někam do kastrůlku, dejte jej naplno vařit na plotnu. Jde nám o to, vyvařit veškerou vodu. Pozor, celou dobu buďte u toho a ke konci teplotu varu snižte, abyste nic nespálili. Na dně nám zbude vyloženě jen tuk a zbytek zahoustlého výpeku.
  2. Přidáme 2-3 lžíce mouky, dle množství vašeho výpeku. Vznikne nám nevzhledná hustá kaše.
  3. Po zamíchání přidáme tekutinu a to buď vodu nebo vývar, ale postačí voda, protože ten výpek by měl být silný díky masové šťávě, cibuli a česneku. Pozor!
    Nejdříve na dno kastrůlku dáme jen trochu tekutiny a rozmícháme na hladkou kaši. Postupně přidávejte vodu nebo vývar a pořád míchejte. Udělejte si šťávy, kolik potřebujete, ale nepřehánějte to, aby to mělo chuť. Nedělejte jí litr!
    Kdybyste přidali do toho výpeku s tou moukou tekutinu hned celou, budete mít pucky … zbytečně.
  4. Opatrně povaříme deset minut. Mícháme, protože šťáva se bude mít tendenci připalovat, jak je v tom mouka. Dochutíme solí, pepřem.
  5. Štávu přecedíme a uchováme. Bude se podávat horká.
Bůček vložíme do pekáče s cibulí