Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Jednoduché rizoto s kuřecím masem

Jednoduché rizoto s kuřecím masem

Levné a rychlé jídlo

Toto kuřecí rizoto se dá udělat jak z čerstvého, tak i z pečeného či vařeného masa z předchozího dne. Ušetříte, ale stejně se dobře najíte. My jsme k němu podávali kysané kimchi, ale bohatě postačí naše české zelí.

Historie a původ kuřecího rizota

Kuřecí rizoto je tradiční italské jídlo, které se připravuje z cibule, vývaru, rýře a kuřecího masa. Odborníci se přou, zda-li se kuřecí rizoto objevilo porvé v Piemontu či v Lombardii. A=t tak, či tak, první zmínka o kuřecím rizotu pochází z roku 1877, kdy ho kuchař Pellegrino Artusi popsal ve své kuchařské knize.

Tento pokrm byl zpočátku dosti „chudý“, ale později se do něj začli přidávat bylinky a další zelenina.

Jak se kuřecí rizoto připravuje?

Příprava je poměrně jednoduchá. Uvaříme si rýži na skus. Do sádla či oleje dáme rastovat cibuli a kuřecí maso, přidáme sladkou papriku(nemusíme), ochutíme a zalijeme vývarem. Poté se jen dodá uvařená rýže a celé se to zamíchá a dochutí.

Ingredience:

  • dva hrnky rýže(jasmínové)
  • kuřecí maso čerstvé nebo z předchozího dne, pěknou hromádku
  • 1 velká cibule
  • kuřecí vývar 0,7l
  • sladká paprika, sůl, pepř

Postup vaření:

  1. Nejprve si uvaříme rýži. Nejlépe v rýžovaru! Ale jde to i v troubě
  2. Do pánve dáme tuk a smažíme pokrájenou cibulku. Po zesklovatění přidáme maso a po minutce červenou mletou papriku
  3. Pozor, aby se paprika nespálila, proto míchejte vedle plotny.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Zalijte množstvím vývaru tak, aby maso bylo téměř celé ponořené. Ale můžete klidně i přespřidat, nic se neděje.
  6. Duste v klídku patnáct, dvacet minut.
  7. Do mísy si vložte uvařenou rýži a přidejte vše z pánve. Řádne promíchejte dochuťte a podávejte s kimchi nebo kysaným zelím.