Historie a původ kuřecího rizota
Kuřecí rizoto je tradiční italské jídlo, které se připravuje z cibule, vývaru, rýře a kuřecího masa. Odborníci se přou, zda-li se kuřecí rizoto objevilo porvé v Piemontu či v Lombardii. A=t tak, či tak, první zmínka o kuřecím rizotu pochází z roku 1877, kdy ho kuchař Pellegrino Artusi popsal ve své kuchařské knize.
Tento pokrm byl zpočátku dosti „chudý“, ale později se do něj začli přidávat bylinky a další zelenina.
Jak se kuřecí rizoto připravuje?
Příprava je poměrně jednoduchá. Uvaříme si rýži na skus. Do sádla či oleje dáme rastovat cibuli a kuřecí maso, přidáme sladkou papriku(nemusíme), ochutíme a zalijeme vývarem. Poté se jen dodá uvařená rýže a celé se to zamíchá a dochutí.
Ingredience:
- dva hrnky rýže(jasmínové)
- kuřecí maso čerstvé nebo z předchozího dne, pěknou hromádku
- 1 velká cibule
- kuřecí vývar 0,7l
- sladká paprika, sůl, pepř
Postup vaření:
- Nejprve si uvaříme rýži. Nejlépe v rýžovaru! Ale jde to i v troubě
- Do pánve dáme tuk a smažíme pokrájenou cibulku. Po zesklovatění přidáme maso a po minutce červenou mletou papriku
- Pozor, aby se paprika nespálila, proto míchejte vedle plotny.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Zalijte množstvím vývaru tak, aby maso bylo téměř celé ponořené. Ale můžete klidně i přespřidat, nic se neděje.
- Duste v klídku patnáct, dvacet minut.
- Do mísy si vložte uvařenou rýži a přidejte vše z pánve. Řádne promíchejte dochuťte a podávejte s kimchi nebo kysaným zelím.