Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Játrová omáčka

Omáčka silná jako noha

Játrová omáčka patří bezesporu k české kuchyni. Připravuje se u nás zcela obvykle, bez dalších dochucovadel. Můžeme podávat s čímkoli. Dobrá je rýže, brambory a těstoviny, jako u nás doma.

Proč bychom si měli občas dát játra k obědu?

Játra, to je vyloženě pochoutka tak jako veškeré vnitřnosti zvířat. Není potřeba se čehokoli obávat, protože v tomto receptu jsou jatýrka krásně měkkoučká a chutná. S množstvím cibule lehce zesládnou a dobře opepřená nemají jedinou chybu.

Rýži si uvařte v rýžovaru. Pokud jej ještě nemáte, kupte si jej. Je to neskutečně dobrá věc. Taková rýže je velmi chutná. U nás se nejvíce podává rýže jasmínová, jakkoli je drahá. S játry jde krásně dohromady.

Ingredience:

  • 0,5kg vepřových či drůbežích jater
  • 1-3 cibule, jak chcete
  • sůl, pepř
  • jíška
  • sádlo
  • vývar nebo voda

Postup vaření:

  1. Očistěte játra, pokrájejte.
  2. Cibule nakrájet na jemno.
  3. Na sádle pomalu smažit cibuli do zhnědnutí.
  4. Přidat játra a lehce osmažit.
  5. Ochutit solí a pepřem.
  6. Podlijeme vývarem tak, aby špičky jater koukaly ven.
  7. Dusíme pod pokličkou. Postupně doléváme tekutinu, jak se vývar odpařuje, aby bylo dost omáčky.
  8. Dusíme hodinu, poté přidáme jíšku a zahustíme tak, aby z toho byla příjemná omáčka k jídlu a lahodila oku.