Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Polévka z uzeného masa

Polévka z uzeného masa

Oblíbená česká kombinace uzeného a krup

Uzená polévka je oblíbený český pokrm vařený s kroupami a uzeným masem. Recept je jednoduchý, ale chutí výtečný a zahřeje v chladných zimních dnech. Kdo dělá doma zabíjačku, jistě použije domácí uzené. Polévka je potom ještě lepší.

Recept na polévku z uzeného masa

V česku se tradičně podává uzené s kroupami. Na Vánoce například v Kubovi. Přidávají se při zabíjačce do jelit a dodávají lehkost. Jsou velmi příjemné na skus, člověku to prostě chutná. Máte-li uzené domácí výroby, použijte jej a nebojte se ho přidat více. Jinak samozřejmě lze koupit, stejně jako u nás doma, uzený bůček či jakékoli jiné maso v obchodě.

Do polévky z uzeného masa se u nás doma přidává na konec ještě majorán. Pro někoho asi nezvyklé, ale výsledek je jako divadelní představení v Národním. Prostě pochoutka. Nechte si chutnat.

Ingredience:

  • 2 hrnky krup
  • 600g uzeného masa
  • 3 mrkve, 2 kolečka celeru, jedna petržel
  • 1 velká cibule, 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř, majoránka
  • sádlo
  • petržel nebo cokoli zeleného ze zahrady

Postup vaření:

  1. Nakrájíme si uzené na kostky, stejně tak cibuli a kořenovou zeleninu. Tu krájejte na stejné drobné kostičky.
  2. Na sádle osmažte společně cibuli a kořenovou zeleninu tak, aby okraje byly lehoulince opečené. Nezapomeňte dodat nakrájený česnek.
  3. Jakmile je zelenina trošku zlatavá, přidejte nakrájené uzené masíčko a minutku osmažte.
  4. Dále přidejte dva hrnky krup a lžičku soli.
  5. Vše zalijte ihned vodou. Na dva hrnky a krup a maso se zeleninou tři a víc litrů vody. Dejte si, kolik chcete polévky. Polévka může být i vyloženě hustá, ale já ji mám rád lehčí.
  6. Vařte do změknutí krup. Při vaření dolévejte popř. vodu, pokud kroupy vezmou hodně vody. Možná jste si i přidali více krup.
  7. Na konec dochuťte solí, spoustou pepře a majoránkou. Podávejte posypané petrželí, dodá skvělou chuť.