Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Vepřové na houbách recept

Vepřové maso na houbách

Česká klasika dělaná po česku

Chuť vepřového masa je výborná. Jenom si vybavte, jaká je to vůně, když se jen tak smaží na přírodno. V tomto receptu si ze sušených hub a vepřového masa uděláme silnou omáčku.

Houbová omáčka s vepřovým

První písemné zmínky o této úpravě vepřového pocházejí ze 17. století, kdy se toto jídlo dělalo z vepřového bůčku, který se s cibulí opékal. Později se přidávala kýta, nebo plec. Pokrm byl oblíbený u šlechty. Dnes se toto jídlo tradičně připravuje dušené ve výborné omáčce. Porce bude pro celou rodinu i na druhý den.

Ingredience:

  • 1kg vepřové kýty nebo krkovice
  • 3 hrsti sušených hub
  • 2-3 velké cibule
  • vývar
  • sůl, pepř
  • jíška
  • sádlo

Postup vaření:

  1. Dáme si do vody namočit houby.
  2. Oloupeme cibule a nakrájíme si je na jemno
  3. Maso očistíme a pokrájíme buď na kostky, nebo na plátky, které naklepeme.
  4. Masíčko ihned osolíme, opepříme, promícháme ještě na prkénku.
  5. Připravíme si velký hrnec, dáme rozpálit dostatek sádla a do něj vložíme pokrájenou cibuli. Smažíme ji do zlatohněda!
  6. Jakmile je cibulka řádně osmahlá, vložíme masíčko+vymačkané houby a opékáme jej, aby se zatáhlo. Je možné, že pustí šťávu, pokud nemáte plynový vařič, ale to není na závadu.
  7. Zatáhlé maso podlijeme vývarem tak, aby bylo dostatek omáčky. Postačí, když bude maso těsně pod hladinou, nebo bude čouhat mírně ven. Na konci budeme ještě přidávat vývar, aby bylo dost omáčky.
  8. Okořeníme solí a pepřem.
  9. Nyní vše pomalinku dusíme na mírný var hodinu a půl až dvě hodiny. Já dusím na 1-2 stupni el. sporáku. Použijte pokličku.
  10. Po dvou hodinách pomalého dušení si připravte jíšku na zahuštění. Pokud se vám zdá, že je omáčky málo, přidejte vývar, povařte a zahušťujte. Dělejte to opatrně, aby jíšky zase nebylo moc, ale ani málo. Omáčka musí být zahuštěná a jednotná.
  11. Dochuťte solí a pepřem. Někdo může přidat i česnek.
  12. Toto jídlo podávejte s čímkoli. Nic mu neubere na chuti.