Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Vepřové výpečky recept na Receptov.cz

Klasické vepřové výpečky

Vepřové výpečky doměkka upečené s cibulí a česnekem

Známé a tradiční české jídlo podávané s knedlíkem a zelím či špenátem. V mém případě podávané se šťouchanými bramborami.

Jaké maso na vepřové výpečky?

Nejvhodnější maso na vepřové výpečky je kýta nebo krkovice. Dají se ale připravit, snad kromě kotlety, z jakéhokoli kusu. Jde o to, aby maso nebylo velmi suché. Trocha tuku na něm může být, vypeče se. Budeme-li si dávat pozor na to, aby výpečky byli skutečně vypečené ze všech stran, pochutnáme si.

Důležité je maso v pekáči při pečení míchat, obracet, aby nebylo zespoda dušené, ale opečené. Přidejte také dostatek cibule, bude na bramborách výborná.

Ingredience:

  • 1kg vepřové krkovice
  • 3 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • voda, sádlo
  • brambory

Postup vaření:

  1. Oloupejte si cibule. a česneky. Dvě cibule nakrájejte na půlkolečka. Třetí si ponechte na šťouchané brambory.
  2. Pokrájejte si očištěné maso na kostky.
  3. Maso opepřete, osolte a pokmínujte, promíchejte.
  4. Vložte do pekáče pokrjenou cibuli a česnek a na ní vložte pekňoučce masíčko a podlijte dostatkem vody tak, aby bylo dost na dně a maso nebylo ponořené.
  5. Dejte péct dvě hodiny na 180°. Při pečení maso míchejte/obracejte, aby bylo ze všech stran opečené.
  6. Dejte si vařit brambory na velké kostky se solí. Jakmile se uvaří, rozšťouchejte je s pokrájenou cibulkou, sádlem, solí a pepřem. Sádlem nešetřete, výsledek bude dobrota.
  7. Šťávu si můžete zahustit, ale asi netřeba, když je tam hromada cibule.