Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Masový vývar s domácím drobením

Masový vývar s drobením

Horký vývar, který zahřeje.

Výborný a silný masový vývar s domácími nudlemi, který v zimě nejen zahřeje, ale také posilní. Nejsou to jen planá slova, neboť kdo to zkusil, připravuje si to neustále. Z vývaru se dají připravovat všemožná další jídla.

Vývar s domácími nudlemi

Masový vývar se připravuje s různých odřezků masa a kostí. Buď stejné maso, nebo můžeme bez obav zkombinovat drůbež, vepřové i hovězí. Výsledek bude masový vývar. Ten se dá běžně použít na omáčky, na podlévání nebo na americkou gravy.

V našem případě jsem k němu udělal domácí drobení čili nudle a podával velmi horké v zimních dnech, stejně jako např. Uzenou polévku . Je potřeba dodat kořenovou zeleninu, aby polévka byla dobroučká. Zásadně vařím tyto čiré vývary bez divokého koření. Nám to doma nechutná. V zelňačce to nevadí, ale pokud jste zvyklí, klidně si to do vývaru přidejte.

Ingredience:

  • 0,5kg odřezků z masa a kosti
  • mrkev, celer, petržel
  • sůl
  • celá cibule

Postup vaření:

  1. Maso okrájejte od tuku, omyjte kosti a očistěte kořenovou zeleninu, dejte do velkého hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Udělejte si polévky, kolik chcete.
  2. Přidejte také celou cibuli a osolte, pokud jste zvyklí. U nás se na začátku vaření jakéhokoli vývaru dává jedna lžička soli.
  3. Vývar se vaří 1,5-2 hodiny, nejlépe celé dvě na mírném varu.
  4. Po této době můžete vyndat kořenovou zeleninu a pokrájet ji na kostičky. Vývar se dá také přecedit, ale kdo není stydlivka, nemusí se. Vraťte zeleninu do vývaru dejte znovu vařit a dochuťte solí. Po chvilce opět vypněte.

Recept na domácí nudle – drobení

Ingredience

  • 0,5kg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl, voda

Postup vaření:

  1. Těsto musí být tvrdší konzistence tak, aby se dalo strouhat. Dejte tedy pozor na to, kolik přidáváte vody. Gumové těsto se bude strouhat špatně.
  2. Do mísy si dejte mouku, přidejte špetku soli a promíchejte. Udělejte důlek a do něj vklepněte dvě vajíčka. Začněte rukou nebo vidličkou promíchávat mouku s vejci. Přidávejte po troškách vodu, ale tak, aby těsto zůszalo tuhé.
  3. Tuhé těsto nastrouhejte nahrubo a vařte ve vroucí vodě do té doby, než jsou nudle na skus měkké, nesmí být nedovařené a moučné.
  4. Jsou to nejlepší nudle na světě, chutnají naprosto báječně. Kloužou do pusy jako po másle. Dají se použít i do rajské polévky.