Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Vánoční pečená šunka

Vánoční pečená šunka

Lahodňoučká šunka pečená s medem

Tato vánoční pečená šunka se tradičně podává s bramborovou kaší, pečenými bramborami spolu se zeleninou jako jsou kapustičky, či fazolky.

Švédská vánoční pečená šunka

Historie vánoční šunky sahá až do starověku, kdy si tuto pochoutku připravovali Keltové ke svátku Yule, zimnímu slunovratu. Znamenala pro ně symbol hojnosti v přístím roce a připravovala se s spolu s rituály, které měli hojnost zajistit.

V křesťanském světě se tradice pečení šunky na Vánoce začala rozvíjet v raném středověku. Šunka se stala tradiční součástí vánočního jídelníčku v mnoha zemích, včetně Německa, Rakouska, Dánska, Švédska a Polska. V těchto zemích se obvykle připravuje s medem, ovocnou šťávou, skořicí, hřebíčkem a badyánem.

Já jsem nebyl tak odvážný, neb jsem pečenou šunku dělal poprvé a byla by škoda to zkazit. Proto jsem pod šunku přidl pouze kolečka pomarančů a zbytek šťávy vymačkal pod šunku. Jinak tam patří např. ananasový džus.

Šunku jsem potíral směsí medu, hořčice a chilli. S bramborovou kaší a kapustičkami s parmazánem chutnala naprosto báječně. Nezapoměňte však, že šunka musí mít mna povrchu tukovou vrstvu, abyste na ní udělali zářezy.

Kde jsem šunku kupoval?

Mojí šunku vcelku, nekrájenou, jsem zabalenou zakoupil v potravinách COOP, kde mají skutečně báječné uzeniny.

Recept na vánoční pečenou šunku jako z Ameriky

Ingredience:

  • 1,5kg šunky
  • hřebíček, badyán, nové koření, bobkový list
  • pomeranče, ananasový džus
  • med, žlutá hořčice

Postup vaření:

  1. Připravte si šunku na prkénko a ihned dejte rozehřát na 200 stupňů troubu.
  2. Na šunce udělejte zářezy tak, aby vznikla mřížka po celém tukovém povrchu šunky.
  3. Do šunky zapíchejte hřebíček tak, aby byl vždy mezi dvěma čtverci.
  4. Pokrájejte jeden pomeranč na plátky a vložte je do pekáčku. Přidejte také jeden badyán, bobkový list a kuličku nového koření.
  5. Vložte šunku a podlijte ananasovým džusem. Šunka pustí také svoji šťávu. Můžete dopodlít vodou.
  6. Šunku pečte 30 minut na 200 stupňů, poté vyndejte a potřete marinádou.
Vánoční ještě neupečená šunka se zapíchaným hřebíčkem

Marináda na potírání šunky

Ingredience:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • špetka chilli
  • voda

Postup vaření:

  1. Smíchejte vše v misce, vymíchejte do hladka a přidejte trošku vody. Potírací marináda je hotová.
  2. Potírejte šunku každé půl hodiny.