Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Rychlá čočková polévka - recept

Rychlá čočková polévka

Zdravá polévka z čočky

Jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku. Doplněná domácí uzeninou a mrví. Nic víc. Chutná báječně.

Recept na novoroční čočkovou polévku, kterou zvládné opravdu každý!

Čocka se nemusí předem namáčet v případě, že nemáte zdravotní potíže a takto uvařená čočka vámi projde jako nůž máslem 🙂 Na tuto jednoduchou čočkovou polévku budete potřebovat klasickou hnědou čočku. Může být i zelená, funguje taktéž výborně, ale nemá tu správnou chuť. Naprosto nevhodná je červená čočka, protože se pouze rozvaří a je téměř bez chuti.

Peníze vám zřejmě nepřinese, za to si pochutnáte na dobré luštěninové polévce.

Ingredience:

  • 2 hrnky čočky
  • 2 mrkve
  • uzenina či párek
  • cibule
  • sůl, pepř
  • sádlo
  • jíška nebo smíchaná mouka s vodou

Postup vaření:

  1. Na sádle si zpěňte pokrájenou cibuli na jemno, osmahněte do zlatova.
  2. Přidejte pokrájenou mrkev a uzeninu, oba hrnky čočky, osmažte půl minutky a přilejte dostatek vody tak, aby čočka byla ponořená a ještě dost vody byla nad ní. Nenamočená čočka do sebe bude tahat dost vody!
  3. Osolte, opepřete. Nic se nebojte toho, že když teď osolíte, bude čočka nedovařená. není to pravda! Jen si v klídku vařte.
  4. Až je čočka měkká, dochuťte solí a dostatkem pepře.
  5. Jako poslední krok polévku zahustíte jíškou, pokud si myslíte, že je tak lepší.