Receptov.cz

Tradiční české a slovenské recepty

Vepřové koleno na černém pivu - celý recept

Vepřové koleno na černém pivu

Pečené kolínko s vůní piva a česneku

Pečené vepřové koleno, které je tak měkké, že se rozsípá. Je to naprosto luxusní a úžasné jídlo, které je velmi chutné spolu s křenem a hořčicí.

Pečené vepřové koleno

Vepřové je prostě naše, to nám nikdo nevezme! Kdyby bývalo dnes tak jako dřív, chováme doma každý své prasátko. Pečené vepřové kolínko je toho důkazem, dělá si jej téměř každý Čech! Situace se změnila a vepřová kolena seženete v běžné masně. Já jsem to své zakoupil v řeznictví při Penny marketu. Bohužel mi v poslední době přijde, že prodávají méně kvalitní kousky masa.

Koupil jsem tedy přední i zadní kolínko na Silvestrovský večer, žádná veliká krása, na pohled víc kosti než masa. Ovšem po upečení to jíme ještě na Nový rok 🙂 Nebojte se je etdy koupit i tam, postačí. Máte-li možnost nakoupit krásná veliká kolena, běžte do nich, ovšem počítejte s tím, že sami takový kus masa nespořádáte. Takové pečené koleno je spíše pro tři strávníky.

Vařené s kořením a pomalu upečené s pivíčkem

Koleno jsem vařil ve vodě cca tři hodiny spolu s novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, cibulí a a česnekem. S kolenem ve vodě nijak nemanipulujte, aby se nepotrhala kůže. Je potřeba dávat pozor na to, aby var nebyl příliš silný, protože by se opět mohla kůže dosti potrhat a rozvařit se. Základem marinády je černé pivo spolu s dalšími ingrediencemi. Marinádou masíčko polévejte každou půlhodinu při pečení.

Měkkoučká kůžička, která se dá normálně jíst

Jak je to kolínko uvařené doměkka, je i kůže měkoučká a dá se v klidu jíst i po tom upečení. Nemusím mít křupavou kůži, protože výsledek je ten, že ji spíše svými zuby trháte jako pes, což nemusím. Proto se snažím o to, aby i po upečení byla kůže jedlá a měkká. Ve výsledku je z toho pečené vepřové koleno, jak má být.

Ingredience:

  • 1 vepřové koleno zadní
  • 1 vepřové koleno přední
  • 1 velká cibule
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • 12 stroužků česneku
  • černé pivo
  • sůl, pepř, pálivá mletá paprika, sušený česnek
  • sojovka, worcesterová omáčka
  • lžička medu
  • špetka sušeného tymiánu (nemusí být)
  • lžička grilovacího koření (nemusí být)
  • 5 lžic kečupu

Postup vaření

  1. Kolena omyjte a očistěte buď ostrým nožem od zbytků štětin nebo ručním holicím strojkem.
  2. Znovu omyjte a vložte do velkého hrnce zalijte vodou tak, aby bal obě ponořená.
  3. Do vody ke kolenům dejte 6 kuliček nového koření, lžičku celého pepře, 3-4 bobkové listy, 2 lžičky soli, jednu cibuli na půlky a 6 stroužků česneku.
  4. Jakmile se voda začne vařit, vařte to celé cca tři hodiny. Kůže a maso změknou, „vylezou“ kosti.
  5. Po uvaření kolínka z vývaru vyjměte přímo na pekáč, kde se budou péci.
  6. Uděláme marinádu. Do misky dejte téměř celé jedno pivo, přidejte k němu lžíci sušeného česneku, 6 stroužků česneku nastrouhaných, lžičku pálivé papriky, 1 lžičku soli, půl lžičky grilovacího koření. lžičku pepře, lžička sojovky a worcesterovky, lžička medu, půl lžičky suš. tymiánu a 5 lžic kečupu.
  7. Vše důkladně promíchejte.
  8. Jak jsou kolena ještě horká, rozehřejte si troubu na 180 stupňů.
  9. Kůži na kolínkách nařízněte tak, aby vznikly čtverce.
  10. Na takto nařízlou kůži a na celá kolena vlijte naší marinádu a vložte celé do trouby.
  11. Prvních 15 minut pečeme na 180 a poté již na 150 stupňů až do konce. Pečeme 2,5-3 hodiny.
  12. Po celou dobu pokud možno neustále poléváme marinádou ze dna pekáče.